bbc_banner_simplified_page

زینب محمدی

بی‎بی‌سی

130615132115_hassan_rouhani_various_sizes_304x171_..._nocredit

 

 

 

 

افغانها امیدوارند با پیروزی حسن روحانی، روابط ایران با غرب بهبود یابد

پیروزی حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری ایران امیدها و آرزوهای را در میان افغان‌ها نیز به وجود آورده است.

این پیروزی از سوی دولت افغانستان، شماری از احزاب سیاسی و شماری از مردم افغانستان استقبال شده است.

حسن روحانی، نامزد مورد حمایت گروه‌های اصلاح‌طلب و میانه‌رو توانست با کسب اکثریت مطلق آرا در یازدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری ایران پیروز شود.

ایران همسایه غربی افغانستان است. این کشور با افغانستان روابط سیاسی، فرهنگی و تجارتی وسیع دارد. اکنون بیش از یک میلیون پناهنده افغان در این کشور زندگی می‌کنند.

شمار زیادی از کاربران افغان صفحات اجتماعی چون فیسبوک برگزاری این انتخابات را به ایرانیان تبریک گفته‌اند و آن را یک پیروزی برای مردم این کشور خواندند.

حامد کرزی رئیس جمهور افغانستان نیز اولین رئیس جمهوری بود که پیروزی آقای روحانی را به او تبریک گفت.

او اظهار امیدواری کرد که روابط دو کشور پس از این بیشتر گسترش یابد.
پایان جنگ سرد در مرز غربی افغانستان

داوود مرادیان، رئیس انستیتوی مطالعات استراتژیک افغانستان می‌گوید: “ما در افغانستان شاهد یک جنگ وحشتناک گرم هستیم که از طرف پاکستان مدیریت می‌شود و ما یک جنگ و تنش سرد داریم که از طرف تهران می‌آید. ما از دو طرف منگنه شدیم.”

او امیدوار است که با روی کار آمدن آقای روحانی، روابط ایران با غرب بهبود یابد و افغانستان از جنگ در مرزهای غربی اش فارغ شود.

او می‌گوید که امکان دارد با به قدرت رسیدن آقای روحانی، مکانیزم مشترکی میان افغاستان، ایران و آمریکا ایجاد شود که این موضوع تاثیر مستقیم روی روابط ایران و افغانستان خواهد داشت.

دولت ایران همیشه از حضور نیروهای آمریکایی در افغانستان انتقاد کرده و بارها مقامات این کشور، افغانستان را “اشغال شده” خواندند. نیروهای بین‌المللی نیز در افغانستان بارها ایران را متهم به حمایت و تقویت مخالفان مسلح در افغانستان کردند.

تنش میان ایران و آمریکا همیشه برای افغانستان مشکل‌زا بوده است.

جانان موسی‌زی، سخنگوی وزارت خارجه افغانستان نیز می‌گوید: “دولت افغانستان خواستار حل و فصل موضوعات مورد مناقشه ایران و غرب از راه سیاسی است. افغانستان هرگز و به هیچ صورتی طرفدار و یا خواهان افزایش تنش و منازعه در منطقه نیست.”

او افزود که افغانستان امیدوار است که روابط دو کشور و در ساحه وسیعتر در منطقه، در عرصه‌های مختلف گسترش یافته و نزدیک تر شود.

“ما در افغانستان شاهد یک جنگ وحشتناک گرم هستیم که از طرف پاکستان مدیریت می‌شود و ما یک جنگ و تنش سرد داریم که از طرف تهران می‌آید. ما از دو طرف منگنه شدیم” داوود مرادیان رئیس انستیتوت مطالعات استراتژیک افغانستان

آصف آشنا سخنگوی حزب ‘حق و عدالت’ نیز می‌گوید این حزب امیدوار است که روابط دیپلوماتیک پس از این بین دو کشور شفاف گردد و مداخلات ایران در افغانستان کاهش یابد.

او گفت: “حزب حق و عدالت امیدوار است مداخلات مرموز و میانه‌های مشکوک حکومت ایران با طالبان از میان برداشته شوند و ایران و افغانستان روابط کارایی را تجربه کنند که به پختگی دموکراسی در هر دو سوی مرز بیانجامد.”

فیض الله ذکی، سخنگوی جبهه ملی افغانستان یکی از گروه‌های سیاسی مخالف دولت افغانستان نیز می‌گوید که این جبهه امیدوار است که حکومت جدید ایران، سیاست تشنج زدایی را در روابط بین المللی خود روی دست گیرد.

او می‌گوید که مشکلات کنونی ایران در عرصه بین‌المللی تاثیرات مستقیم بر افغانستان دارد و حل این مشکلات تاثیرات مثبت خود را در روابط دو کشور خواهد داشت.
الگوی انتخاباتی برای مردم و دولتمردان

آقای مرادیان می‌گوید پیروزی آقای روحانی پیش از هر چیز، خبر خوشی برای دموکراسی افغانستان است.

او گفت: “با توجه به جوان بودن دموکراسی در افغانستان و از آنجایی که افغان‌ها آنقدر اعتقاد به راه‌های دموکراتیک ندارند، این انتخابات نشان داد که دموکراسی می‌تواند راه حل مثبتی برای حل مشکلات و منازعات سیاسی باشد.”

آصف آشنا سخنگوی حزب حق و عدالت می‌گوید امیدوارند مردم افغانستان چون مردم ایران با اراده قوی به پای صندوق‌های رای بروند

او تاکید می‌کند که دولتمردان نیز باید بفهمند که خشونت و استبداد سرانجامی ندارد و کسانی که می‌خواهند در قدرت سیاسی نقش داشته باشند باید در مقابل مردم سر خم کنند.

سخنگوی حزب حق و عدالت نیز می‌گوید: “درسی که ملت افغانستان می‌تواند از این انتخابات بگیرد، میزان امید و مشارکت سیاسی مردم است. خواست ملت ایران از عمق یک ناامیدی که ریشه در انتخابات ۸۸ داشت بیرون آمد و همه را غافل گیر کرد؛ هم نظام را و هم تحلیل گران را.”

او امیدوار است که افغانها با الگوگیری از این انتخابات، با انگیزه قوی پای صندوق‌های رای بروند و مسیری را انتخاب کنند که افغانستان از بحران بیرون بیاید.

فضل رحمان اوریا، سخنگوی ائتلاف ملی افغانستان از گروه‌های اصلی سیاسی مخالف دولت افغانستان نیز می‌گوید: “دولتمردان ما، تیم حاکم ما، شبکه حاکم و شخصا حامد کرزی باید از رهبران کشورهای همسایه بیاموزند که نباید به قدرت بچسبند بلکه باید زمینه‌هایی را فراهم سازند که مردم در انتخابات خواست‌های خود را انعکاس دهند.”

او به برگزاری انتخاباتی شفاف و انتقال قدرت به شکل مسالمت آمیز تاکید می‌کند.

اما سخنگوی جبهه ملی افغانستان به این باور است که در افغانستان اکنون اراده‌ای برای قبول خواست مردم و گام برداشتن در راستای برگزاری انتخابات شفاف وجود ندارد.

او نیز به الگوپذیری از انتخابات ایران تاکید کرده و می‌گوید: “امیدواریم انتخابات ایران بر مردم افغانستان اثرات مثبت بگذارد و مردم افغانستان بتوانند به آنچه سزاوارشان هست دست یابند.”

قرار است انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در ماه حمل/فروردین سال آینده برگزار شود.
اقتصاد و تجارت

ایران یکی از شرکای بزرگ تجارتی افغانستان است. افغانستان افزون بر استفاده از تولیدات ایرانی، از مسیر این کشور به عنوان مسیر تجارت با بسیاری از کشورها استفاده می‌کند.

اما تحریم های وضع شده از سوی جامعه جهانی بر ایران تاثیرات مستقیم بر این روابط داشته و مشکلاتی را به بار آورده است.

احزاب سیاسی افغانستان به الگوپذیری از انتخابات ایران تاکید می‌کنند

اکنون بیش از یک میلیون افغان نیز در ایران مهاجر هستند. خرابی وضعیت اقتصادی ایران زندگی این افغان‌ها را نیز دچار بحران کرده است.

خان جان الکوزی، معاون اتاق تجارت و صنایع افغانستان می‌گوید اکنون میزان تجارت افغانستان و ایران به یک و نیم میلیاد دلار می‌رسد.

او می‌گوید که تحریم‌ها بر ایران، تجارت افغانستان با ایران را به خصوص در بخش حمل و نقل با مشکل رو به رو ساخته است.

اما او اظهار امیدواری می‌کند که با روی کار آمدن حکومت جدید این مشکلات حل شود.

آقای الکوزی گفت: “امیدواریم حداقل با کاهش تقابل ایران با غرب، وضع اقتصاد این کشور بهبود یابد و هر دو کشور تلاش کنیم از سهولت‌ها و ظرفیت‌های اقتصادی منطقه نهایت استفاده را کنیم.”